Yayın Değerlendirme Süreci

 InTraders Uluslararası Ticaret Akademik Dergisi 

(InTraders)

Yayın Değerlendirme Süreci


InTraders’da yayınlanmak üzere gönderilecek makalelerin daha önce hiç bir yerde yayımlanmamış, yayıma kabul edilmemiş ve yayımlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir.

Kabul Edilen Makale Aşamaları
1-Editör ataması yapılır.
2-Yazım (dil) editörü ataması yapılır. (İngilizce makaleler ücretli Grammarly Programı ile raporlandırılır.)
3-2 kör hakem ataması yapılır. Gerekli bulunması durumunda daha fazla hakem ataması yapılabilir.
4-Kabul edilen çalışma editör onayı ile karara bağlanır ve yayınlanması uygun ise doi başvurusu yapılır.
5- Çalışma son okuyucuya gönderilir (İngilizce çalışmalar anadili İngilizce olan son okuyucuya gönderilir.)
6-Çalışma mizanpaj editörüne gönderilir.
7-Çalışma ilgili sayı için hazırlanır.
*Her bir aşamada Editörün çalışmayı red etme/yayına uygun bulmama hakkı vardır.

Değerlendirme süreci, “En az 2 Kör Hakem-Bilim Kurulu” sürecinden oluşmaktadır. Tüm sürecin maksimum 5 ayda tamamlanması hedeflenmektedir. Etik kurulu raporu istenen çalışmalarda etik kurulu raporu araştırmacının kurumundan ve/veya uygulama yapılan kurum tarafından sağlanmış olmalıdır. Etik kurulu raporu örneklemi insanlar ve/veya hayvanlar olan çalışmalar için gereklidir.

Ön İncele aşamasında makale şekilsel, akademik dil ve yazım kuralı incelemesi olmak üzere 3 aşamadan oluşmaktadır. Şekilsel olarak incelemede “benzerlik raporu”, anahtar kelime, JEL kodu ve yazar bilgileri kontrol edilmektedir. Ön inceleme sekretarya tarafından yürütülmektedir. Her bir aşamada yazar ile iletişime geçilerek gerekli işlemlerin tamamlanması talep edilmekte ve tamamlanan her bir süreç sonrası bir sonraki aşamaya geçilmektedir. Yazarın dönüş hızına göre toplamda 10 gün içinde tamamlanması hedeflenmektedir. Kabul edilebilir “benzerlik oranı” maksimum % 20’dur. Bu oranın altında olması durumunda da metin kontrol edilecek gerekli düzeltmeler talep edilebilecektir.

Bilimsel Kontrol editör yardımcısı ve/veya editör tarafından ön süreci tamamlanan makalenin 2 kör hakem ataması ile yürütülmektedir. Hakemlere “benzerlik raporu” ile makalenin dağıtımı sağlanacaktır. 1 hafta içinde hakemin değerlendirme süreci ile ilgili ön bilgi alınarak toplamda ortalama 2 ay da hakem sürecinin tamamlanması hedeflenmektedir. Bu süre yazarın revizyonları gerekli zamanda tamamlaması doğrultusunda değişiklik gösterebilecektir.

Makalenin yayına kabulü için en az iki hakemin olumlu görüşü aranmaktadır. Hakemlerden birinin olumlu, diğerinin ise olumsuz görüş bildirmesi durumunda makale üçüncü bir bilim kurulu üyesine gönderilir veya editör red ile süreci sonlandırabilir. Hakem değerlendirme süreci tamamlanan makaleler, dergi Editör Kurulu’nun onayı ile yayıma hazır hale gelmekte ve kabul sırası dikkate alınarak uygun görülen sayıda yayımlanmaktadır.